Direkt Dr. Oytun idil ile görüşeceksiniz..
Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
Ameliyatsız drooling tedavisi yöntemleri
Botox: Tıbbi literatürde bu konuda çok fazla yayın yoktur. Yayınlanmış makalelerde ise yüksek doz (bez başına 75 ünite botox) botox uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu enjeksiyonların ultrason altında tam bezlerin içine olacak şekilde yapılması öneriliyor. Uygulaması zor bir yöntemdir. Buna rağmen etkinin 2-3 ayda zayıfladığı ve tekrar yapılması gerektiği yazılıyor. Nadiren enjekte edilen botox, yutak kaslarına dağılırsa yutma ve nefes almada zorluk yaşanabilir. Literatürde bu konuda bilimsel makaleler var. Bu yüzden tercih etmiyoruz.
İlaç tedavisi: Salya üretimi parasempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Bu yüzden salya üretimini azaltmak için antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. Antikolinerjik ilaçlar, parasempatik sinir sistemini baskılar, böylece tükürük üretimi azalır. Yalnız, ilaç alındığında bu, sadece tükürük bezlerini değil, tüm vücudu etkiler. Bu yüzden ağız kuruluğu, kabızlık, bulanık görme, glokom (göz tansiyonu), idrara çıkmada zorluk, bilinç bulanıklığı (konfüzyon), sinir sisteminde aşırı uyarılma, toksik psikoz gibi yan etkileri olabilir. Bu sebepler dolayısı ile ilaç tedavisini da tercih etmiyoruz.
Tükürük bezlerinin lazerle haraplanması: Uygulaması zor bir yöntemdir. Yeterli sonuç elde edilemeyebilir. Cerrahiye benzer etkisi vardır. Bu yüzden bu tedavi yerine cerrahi girişimi tercih ediyoruz.
Akupunktur: Akupunktur ile tükürük salgısını azalttığını iddia edenler vardır ama bunun bilimsel bir kanıtı yoktur.
Radyoterapi: Radyasyon ile (ışın tedavisi) tükürük bezlerinin haraplanması amaçlanır. Bu tedavinin de ciddi yan etkileri vardır. Çocuklarda gelişme geriliği yapabilir. Çene kemiklerinde nekrozlara, diş çürüklerine yol açabilir. Ağız içi dokularında kansere yolaçabilir.
Timpanik pleksus ve timpanik kordun çıkarılması: Tükürük bezlerinde salgıyı sağlayan sinir düğümlerinin çıkarılmasıdır. İşitme kaybı, tat duyusunda azalmaya yol açabilir. Bu sebeplerden tavsiye edilen bir tedavi yöntemi değildir.
Op. Dr. Oytun İdil (Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı)
Adres: Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
E-mail: oytunmd@gmail.com
GSM: +90 533 569 0649 +90 505 296 5569 +90 553 985 8087
Muayenehane: +90 212 296 3656 +90 505 137 1393
Whatsapp: +90 533 569 0649 +90 553 985 8087